OpPensioen

 

Patrick

 

Dank u wel ..., en tot ziens!

 

Uitgever: De Tijd
Doel publicatie: Informatief
Bron: De Tijd
Publicatie: 2020-05-11
Voor meer kunt U het nalezen op de volgend webartikel: https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/geen-overrompeling-verwacht-in-winkelstraten/10226178.html

Hoe verloopt contact opsporing?

Vanaf maandag nemen 1.200 medewerkers contact op met wie positief heeft getest op Covid19, om na te gaan wie ze mogelijks hebben besmet. Hoe loopt zo'n contact tracing?

  • Het begint met de vaststelling dat je symptomen hebt zoals koorts, hoesten en kortademigheid. Dat wijst erop dat je drager kan zijn van het coronavirus. Blijf in dat geval meteen thuis. Bel je huisarts en meld de symptomen die je op dat moment hebt. Je huisarts zal het nodige advies geven en je telefoonnummer vragen.
  • Probeer zelf al een lijstje te maken van de mensen waarmee je de voorbije dagen contact hebt gehad. Je denkt hierbij best aan de mensen die je tegenkwam vanaf twee dagen voor je symptomen had (bijvoorbeeld je collega's, een vriend of vriendin waarmee je ging wandelen, je eigen gezinsleden, de postbode, enz.). Je lijstje met contactpersonen bevat bij voorkeur hun naam, telefoonnummer, adres, geboortedatum en e-mailadres. 
  • Je huisarts verwittigt de bevoegde instanties, zodat de contactopvolging snel kan opstarten. 
  • Een medewerker van de overheid, een contact tracer, belt je vervolgens op. Hij of zij zal je vragen naar het lijstje met contactpersonen dat je opstelde. Je geeft hierbij nog wat extra informatie over jezelf om de situatie zo concreet mogelijk te kunnen inschatten: je geboortedatum, algemene gezondheidstoestand, beroep, contact met risicopersonen, enzovoort. 
  • Alleen de bevoegde dienst krijgt toegang tot je contactenlijst. Niet je werk, familie, school, politie, andere overheidsdiensten. De contactpersonen die op jouw lijstje staan krijgen jouw naam ook niet te horen als ze opgebeld worden. 
  • Je blijft anoniem. De persoon die je contactpersonen opbelt is overigens verplicht tot geheimhouding. Je gegevens worden bewaard in een beveiligde databank van de overheid. De informatie die je doorgeeft wordt op geen enkel ogenblik gebruikt om na te gaan, of je de maatregelen naleeft. Het wordt niet gedeeld met politie, justitie of andere controlediensten
  • De medewerker van de overheid kan je op verschillende manieren contacteren. Dat kan via telefoon op het nummer 02/214.19.19, briefpost, e-mail en SMS via het nummer 8811. Er wordt enkel via deze nummers contact me je opgenomen.